Food and Taste education

A network of members

Defending Biodiversity

Terra Madre Network

 

O nas

Stowarzyszenie Slow Food Warszawa

Jesteśmy warszawskimi aktywistami ruchu Slow Food. Łączy nas zamiłowanie do dobrego i zdrowego jedzenia oraz troska o jego sprawiedliwe wytwarzanie.
Zrzeszamy się w tzw. convivium, jednym z wielu tysięcy jakie na calym świecie tworzą oraganizację Slow Food (www.slowfood.com).
Posiadamy osobowość prawną  - zarejestrowane przez Prezydenta Miasta Stowarzyszenie Slow Food Warszawa (KRS 0000469229)

Organizujemy imprezy, spotkania, wspólne gotowanie oraz warsztaty dla dzieci i dorosłych. Dzielimy się wiedzą na temat lokalnych producentów i kupujemy bezpośrednio od nich.
Więcej o naszych wydarzeniach i imprezach...

Jak powstał Slow Food

Ruch Slow Food powstał z przekonania, że każdy z nas ma prawo do czerpania przyjemności z jedzenia. Aby to osiągnąć, trzeba odkrywać smaki zamiast biernie je przyjmować. W latach 80-tych, wokół tej myśli, powstało we Włoszech niewielkie stowarzyszenie, które z czasem przybrało rozmiary międzynarodowego ruchu działającego dziś w 160 krajach. Slow Food to organizacja typu non-profit, która stawia sobie za cel stworzenie przeciwwagi dla kultury opartej na jedzeniu typu „fast food” i życia w coraz większym pośpiechu. Tworzą ją zwykli ludzie, którzy dbają o to, co jedzą. Właśnie ich można znaleźć w Slow Food Warszawa.

Dołącz do nas. Zapraszamy!  

 

Od wielu lat Slow Food jest promotorem projektów, których źródłem jest filozofia smacznego, zdrowego jedzenia i promocja produktów lokalnych. Mają one na celu nie tylko promowanie jedzenia dobrej jakości ale ułatwianie kontaktów producentom i konsumentom oraz tworzenie okazji do degustacji i edukacji kulinarnej. Projekty takie przybierają różne formy, od wspólnych sąsiedzkich posiłków do wielkich międzynarodowych targów takich jak Salone del Gusto w Turynie

W ramach Slow Food Warszawa organizujemy między innymi:

  • Kulinarną Akcję Bezpośrednią
  • Warsztaty Smaku
  • Wspólne Gotowanie i Ucztowanie
  • Działania Edukacyjne w Szkołach

Zobacz jakie wydarzenia planujemy niebawem oraz zapoznaj się z wydarzeniami, ktore zrealizowaliśmy

Slow Food prowadzi działania na różnych szczeblach, stwarzając pole dla różnorodnych form aktywności. Poniżej przedstawiamy 4 filary naszej działalności:

  • Edukacja w zakresie żywności i smaku

Na całym świecie Slow Food realizuje pionierskie projekty edukacji w zakresie smaku i żywności. Akcje i imprezy organizujemy we współpracy ze szkołami, szpitalami, stołówkami i innymi organizacjami pożytku publicznego. Pomagamy zrozumieć skąd pochodzi żywność oraz jak i przez kogo jest produkowana. Uczymy rozpoznawania prawdziwych smaków i wybierania dobrych i świeżych produktów. Rozwijamy tym samym u konsumentów świadomość zdrowego wyboru. Slow Food Warszawa prowadzi działania w szkołach, a także liczne warsztaty dla dzieci i dorosłych mające na celu edukację zdrowia i dobrego smaku.

  • Kontakty pomiędzy producentami i konsumentami

Slow Food jest organizatorem największych światowych targów w branży żywieniowej - Salone del Gusto, Cheese, Slow Fish. Organizujemy także wiele mniejszych targów i imprez, mających na celu promocję bezpiecznej dla środowiska żywności oraz żywności tradycyjnej. Chcemy umożliwiać nawiązywanie kontaktów pomiędzy producentami a coraz bardziej świadomymi konsumentami. Slow Food Warszawa prowadzi liczne akcje umożliwianie konsumentom bezpośrednie dokonywanie zakupów świeżych, dobrych, sezonowych produktów po korzystnych cenach. Zapraszamy co środę pod Fortecę, aby zrobić zakupy "slow" produktów bezpośrednio od producentów!

  • Ochrona bioróżnorodności żywności

W XX wieku w Europie zanikło bądź wyginęło 75%, a w Ameryce 93% produktów spożywczych. Za pośrednictwem Fundacji Slow Food na Rzecz Bioróżnorodności (Slow Food Foundation for Biodiversity) chronimy smaki, tradycyjne receptury oraz odmiany owoców, warzyw, zbóż i żywca zagrożone wyginięciem. Tworzymy możliwości dla producentów aby zachować bioróżnorodność żywności tak ważną dla zdrowia człowieka. Jednym z flagowych produktów jest Arka Smaku, mająca zapobiec dalszej unifikacji żywności i odtworzyć jej różnorodny charakter związany z poszczególnymi regionami świata. W Polsce należą do niej m.in. żyjąca tylko w Małopolsce czerwona krowa, będąca pod opieką ojców cystersów ze Szczyrzyca, oscypki produkowane przez baców, miody pitne Macieja Jarosa.

  • Rozwój sieci Terra Madre (Matka Ziemia)

Powołaliśmy do życia ogólnoświatową sieć Terra Madre. W ramach tej sieci dajemy możliwość zabrania głosu działającym na małą skalę rolnikom i producentom żywności oraz umożliwiamy im spotkania z kucharzami, naukowcami i młodzieżą, tak aby mogli wspólnie zastanowić się nad sposobami ulepszenia systemów żywienia. Spotkania odbywają się na szczeblu globalnym, regionalnym i lokalnym, a ich efektem są projekty promujące ogólnoświatową wymianę wiedzy.